Teātra kolektīvs ''In statu nascendi''

       

    Kolektīva "In statu nescendi" nosaukumam latīņu valodā ir nozīme – “tapšanas stadijā”... Vairākus gadus to vada skolotāja Iveta Skrastiņa, kuras iestudēto izrāžu kontā jau ir vairāk nekā trīsdesmit lugu.

 Viņa atzīst, ka vislielākais gandarījums ir savus bijušos aktierus redzēt gan televīzijas ekrānos, gan jauno aktieru un režisoru rindās, proti, joprojām pietuvinātus skatuvei vai kā skolotājus. Paradoksālākais ir tas, ka ģimnāzisti, kuri vidusskolas posmā izvēlas mācīties citās mācību iestādēs, tomēr ar aizrautību turpina piedalīties Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas teātra kolektīva darbā.

          Teātra kolektīva mērķis ir iestudēt vismaz vienu vai divas jaunas izrādes mācību gada laikā. 2023./2024. mācību gadā tās būs divas izrādes: pēc Harija Gulbja motīviem ‘’Cīrulīši’’ un senāk jau iestudētā, bet tagad ar citu paaudzi par jaunu uzvestā Žorža Feido ‘’Dāmu drēbnieks’’. Paaudzes kolektīvā mainās, bet humoram teātra skatītāju acīs jādzirkstī vienmēr! Pēdējos divos mācību gados pirmizrāžu dienās skatītāju skaits sasniedzis vismaz simts ļaužu. Bieži pie režisores ciemojas arī ģimnāzijas absolventi.
Tradicionāli kā ik gadu Teātra kolektīvs piedalās Rīgas pilsētas Skatuves runas konkursā ‘’Rīgas zvirbulis’’un pēdējos gados arī izsludinātajā konkursā - latviešu tautasdziesmu maratonā, Latvijas gadadienu sagaidot.
Izglītības iestādē visu kalendāro svētku un skolas mēroga pasākumu vadītāji ir tieši Teātra kolektīva dalībnieki, tie redzami vadot skolas sarīkojumus gan Zinību dienā, valsts svētkos, gan Ziemassvētkos, gan skolas gadskārtās februāra mēnesī, gan Mātes dienas koncertos, skolas pēdējā zvana dienās un izlaidumus. Teātra kolektīvam mācību gads noslēdzas tikai pēc 12. klašu izlaiduma dienas jūlijā. Tad var sākt plānot jauno sezonu...
Kolektīvs nekad nav savu darbību pārtraucis, pat ne pandēmijas ietvaros, tad tiešsaistēs tika lasītas ukraiņu tautas pasakas, un lūdzoties tika dziedātas ukraiņu tautasdziesmas.
Skolotāja ar savu ‘’teātra ģimeni’’ bieži dodas arī apmeklēt profesionālos teātrus vai saliedējot komandu – svētku laikā organizē dažādas meistardarbnīcas: sveču liešanu, ziepju izveidi. Svarīgākais cauri gadiem ir pozitīvā gaisotne nodarbībās un skolēnu smiekli mēģinājumos. Vēl nesen kāds ģimnāzists atzina: ‘’Lai cik grūta darba nedēļa, gaidu Teātra kolektīva mēģinājumu...’’ Dalībnieki bieži no skolas iziet jau krēslā, jo radošie mēģinājumi aizvien ieilgst.
Katru gadu kolektīvam pievienojas jaunie aktieri, kuri, kā režisore smejas, visi ambiciozi kandidē uz galvenajām lomām.
Iestudējumi:
2022./2023. mācību gadā – izrāde ‘’Stopētāji’’
2021./2022. mācību gadā – izrāde ‘’Labu apetīti’’
2020./2021. mācību gadā - izrāde "Advents Silmačos"
2019./2020. mācību gadā – izrāde "Septiņas vecmeitas”
2018./2019. mācību gadā – izrāde ''Kaupēn, mans mīļais''
2017./2018. mācību gadā – izrāde ‘’Ļaunais gars’’ u.c.
Īsumā raksturojot teātra kolektīvu, ģimnāzisti parasti min šādus atslēgas vārdus : smiekli, smaids, mīlestība, sirsnība un spēja saprasties, jēgpilni pavadīts brīvais laiks, izaicinājums apgūt liela apjoma tekstus, vienots, radošs, draudzīgs kolektīvs, gandarījums par paveikto.
Teātra kolektīva dalībniekiem ir iespēja bagātināt savu dzimto valodu, attīstīt radošo domāšanu un iztēli, kopt improvizācijas prasmes. Skolotāja Iveta Skrastiņa saviem aktieriem, ar kuriem allaž lepojas, saka : ''Novēlu radoši domāt un būt bezbailīgiem! Katra diena ir kā brīnums. Pieņemiet svētību, strādājiet un radiet savus mazos mākslas darbus jau šodien !''